Mail ons

info@tijdvooroogzorg.nl

Bel ons

085 487 43 00

Oorzaken en symptomen van droge ogen

Het drogeogensyndroom is een multifactoriële aandoening. Dat wil zeggen dat er niet meteen één precieze oorzaak is voor droge ogen en het te wijten is aan verschillende oorzaken. Droge ogen komen vaak voort uit een slechte kwaliteit of door onvoldoende aanmaak van het traanvocht. Meestal zijn beide problemen aanwezig, maar wat zijn hier de mogelijke oorzaken van? Onthoud vooral dat het (meestal) een combinatie is van meerdere factoren die hieronder wordt aangegeven. 

Mogelijke oorzaken

Onvoldoende aanmaak van traanvocht

Als je traanklieren minder traanvocht maken, kan dat komen door: 

  • Bepaalde geneesmiddelen

    Sommige medicatie, zoals antidepressiva of bloeddrukverlagers, kan als bijwerking droge ogen veroorzaken. Als deze klachten de overhand nemen, is het belangrijk om dit met je arts te bespreken. Bekijk samen met je huisarts en oogspecialist of je naar een ander medicijn kunt overschakelen of ermee kunt stoppen.

  • Ongevoelig hoornvlies

    Door een ongevoelig hoornvlies krijgt de traanklier een minder sterk signaal om traanvocht aan te maken. Ook zorgt een ongevoelig hoornvlies voor een slechte knipperreflex. Het langdurig dragen van contactlenzen en bepaalde oogziekten zijn hiervan mogelijke oorzaken.

  • Hogere leeftijd/ouderdom

    Hoe ouder je wordt, hoe minder traanvocht je traanklier produceert. Bij vrouwen gaat dit gepaard met de menopauze waardoor ze sneller geneigd zijn om klachten te hebben. Dit is een normaal verschijnsel en kun je dus ook niet genezen, maar wel helpen verminderen.

  • Auto-immuunziekten/Aandoeningen van de traanklier

    Auto-immuunziekten zijn ziekten waarbij je eigen afweersysteem zich keert tegen je eigen lichaam. Een aantal van deze ziekten veroorzaken droge ogen. In het bijzonder de ziekte van Sjögren (een ontsteking van de traanklier die vaak bij reumatoïde artritis voorkomt) maar ook reuma, de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa (een ontsteking van de dikke darm) kunnen droge ogen veroorzaken.

  • Een laserbehandeling van de ogen

    Wanneer je je ogen laat laseren, kun je na de behandeling last ervaren van droge ogen. Normaal gezien verdwijnen de klachten vanzelf binnen een jaar na de behandeling. Maar zijn de klachten ondraaglijk of blijft het langer duren dan aangegeven, is het aangeraden om een afspraak te maken in één van onze Droge Ogen Expertisecentra.

  • Lichamelijke aandoeningen

    Jouw hormonen spelen een rol bij de productie en kwaliteit van het traanvocht. Als je hormonen veranderen, kun je last krijgen van droge ogen. Maar ook soms door hormonale ziekten (zoals schildklierziekte en diabetes) of veranderingen (zoals zwangerschap en menopauze).

Traanvocht hecht niet goed of verdampt te snel

Als je traanvocht sneller verdampt, kan dat komen door: 

  • Slechte kwaliteit van het traanvocht

    In jouw ooglidranden zitten kliertjes die talg produceren en die belangrijk zijn voor de stabiliteit van de laag traanvocht op je oog. Wanneer deze kliertjes verstopt zitten, niet genoeg talg produceren of ontstoken zijn (Meibomitis) zorgt dat voor een onstabiele traanlaag die snel zal verdampen.

  • Uitdroging door externe factoren

    Hiermee bedoelen we de invloed van droge lucht en wind (zoals airconditioning, verwarming of de invloed van het weer wanneer je naar buiten gaat) en het dragen van contactlenzen. Deze kunnen zorgen voor uitdroging van je ogen.

  • Te weinig of onvolledig knipperen met je oogleden

    Dit kan veroorzaakt worden door ingespannen kijken of staren (lezen, computerscherm) of door een probleem van de oogleden. Dit kan ook bijvoorbeeld voorkomen bij de ziekte van Parkinson en bij o.a. door aangezichtsverlamming, waardoor je de ogen niet goed meer kan sluiten.

  • Allergieën

    Sommige allergieën zoals hooikoorts, dierenallergieën of een allergie op de conserveermiddelen in lenzenvloeistof kunnen droge ogen veroorzaken. Het is belangrijk om dit met je optometrist te bespreken en hiervoor de juiste behandeling op te zetten of de juiste contactlenzen en lenzenvloeistof te vinden.

Symptomen en gevolgen

Droge ogen ontstaan als het oog onvoldoende traanvocht aanmaakt of als de kwaliteit van het vocht onvoldoende is, waardoor de ogen sneller uitdrogen. Voldoende traanvocht is heel belangrijk voor het oog omdat het beschermt tegen infecties en uitdroging en dus bijgevolg tegen klachten. 

Het is heel hinderlijk om droge ogen te hebben en dat kan veel pijn en irritatie veroorzaken. Wanneer je droge ogen hebt, dan heb je last van prikkende, brandende en rode ogen, een moe gevoel van de ogen, wazig zien en/of slijm. Droge ogen kunnen ook traanklachten veroorzaken. Door uitdroging van het oog (bijvoorbeeld door droge ruimtes of de wind) geeft je oog het signaal aan de traanklier om meer traanvocht aan te maken. De traanafvoer kan deze verhoogde hoeveelheid niet aan waardoor tranen over de wangen beginnen te lopen in plaats van in de traanafvoer.